2 Haziran 2014 Pazartesi

160 derecelik sıcak su Simav’da güneşe rakip oldu


Simav’da jeotermalli seracılık Eynal Kaplıcaları bölgesindeki 400 dönümü kapsayan alanda yapılıyor. Jeotermal enerjinin seralarda kullanımının giderek yaygınlaşması ilçe ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.Termal su ilçede ayrıca konut ve işyeri ısıtmasının yanında kaplıcalarla bazı tesislerde sebze ve meyve kurutmada da kullanılıyor.



PAHALI ANCAK İLGİ GÖRÜYOR

Termal seracılık, uzun vadede karlı bir yatırım olsa da üretimi hayata geçirmenin maliyeti yüksek olabiliyor. Suyun seraya ulaştırılması, sistemin kurulması gibi aşamalar önemli bir maliyet oluştururken, ısıtma giderinin ucuz olması, ileriye dönük birim başına alınan karı artırıyor.



Simav’daki seralarda yılda ortalama 4 bin ton civarında domates ve salatalık üretiliyor. Üreticiler bunun karşılığında aile ve ilçe bütçesine yılda ortalama 7-8 milyon liralık gelir sağlarken, 800 işçiye de istihdam oluşturmak suretiyle ülke ekonomisine önemli katma değerler kazandırıyor.



Simav’da Akdeniz kıyılarından gelen sera üretimi domates 1 liraya satılırken, termal sera üretimi domatesin kilogram fiyatı 2 liranın altına düşmüyor.Sıcak suyla yapılan üretimin daha sağlıklı olduğunu düşünen birçok tüketici, jeotermal sera ürünlerine daha fazla talep gösteriyor.



MEHMET YENEN



160 derecelik sıcak su Simav’da güneşe rakip oldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder