2 Haziran 2014 Pazartesi

Unutulan lezzetler Alaçatı'da hayat buluyor


Türkiye’nin turizm merkezi Alaçatı, mutfak kültürüyle de marka olma yolunda. Ot Festivali’nin yaratıcılarından doğma büyüme Alaçatılı Ruşen İlkmen, 1800’lü yıllarda yöreye gelen ilk mübadillerden babaannesi Kamile Çağman’dan öğrendiği ribitsa, potoplika, tikvanik gibi kaybolmuş lezzetleri, “Neno’nun Mutfağı” adındaki kitabında bir araya getirecek.



Çocukluğu, Karadağ’dan göçeden babaannesi Kamile Çağman’ın mutfağında geçen Ruşen İlkmen, odun ateşinde pişen etli kapamanın tadını, taş fırındaki ekmeklerin kokusunu hiç unutmadı. Ancak bu tatlar günümüze kadar ulaşmayı da başaramadı. Ruşen İlkmen, kayıp lezzetleri yeni nesille tanıştırmak için bu kez kendi mutfağa girdi. Babaannesinin sandığından çıkan tariflerle de yetinmedi, köy köy dolaşıp yenilerini ekledi. Türkçe’de “nine” demek olan ‘Neno’sunun hasret kaldığı tatlar sonunda yeniden fokurdamaya başladı.



Alaçatı’nın yerlilerinin Boşnaklar, Arnavutlar, Yunanistan’dan göçeden Kınalı ve Karacaovalılar olduğunu söyleyen İlkmen, “Sofraları muhteşem tatlardan oluşuyor ama bu tatları günümüzde kimse bilmiyor. Buradaki restoranlarda da bu lezzetleri bulamazsınız çünkü onlarda bilmiyor. Benim amacım bu tatları yaşatabilmek” dedi. Eşsiz lezzetler için ailesinin geldiği toprakları ziyaret eden Ruşen İlkmen, “Bu lezzetler acaba Bosna’da ya da Karadağ’da aynı mı, yoksa farklılıklar var mı diye 7 şehir gezdik. Yemekleri, tatlıları inceledik. Orada bu lezzetler bir sektör haline gelmiş. Turistler bu yemekler için oralara gidiyor. İşte ben, bunu hayal ediyorum, turistler bizim bu tatlarımız için Alaçatı’ya gelsin istiyorum. Et ve ot ağırlıklı menülerimizi keşfetsinler. Örneğin sütle yapılan Long adında bir turşu var. Çok meşhurdur ama Alaçatı’da bulamazsınız. Oysa bu Alaçatı’nın yerli halkının lezzetidir. İşte bunları yeniden yaşatalım istiyoruz” diye konuştu.



Boşnakların ünlü ‘Ribitsa’sı (mantı), yumurtalı köfte “Yağitsa’, kaymak eşliğindeki kabağın içine yalnızca tuz ve karabiber konularak yapılan börek ‘Tiktavik ile yufkalı tavuk yemeği Potoplika’yı lezzet tutkunlarının beğenisine sunacağını belirten Ruşen İlkmen, Çeşme Belediyesi’nin de destek verdiği kitabın kısa süre sonra tamamlanacağını belirterek, “Neno’nun Mutfağı’nda 100’ü aşkın hamur işi, tatlı ve yemek tarifi bir araya gelecek. Tek isteğim ise Alaçatı’daki restoranlarda bu lezzetlerin de sunulması” diye konuştu.



YENİ ZELLANDA’DA BÖREK AÇTI ALAÇATI’YI ANLATTI



Tarihin izlerini taşıyan tariflerin ünü Dünyanın öbür ucuna kadar da gitmiş. Yeni Zelanda’daki bir restorandan gelen teklif üzerine orada da Alaçatı’nın unutulan lezzetlerini hazırlayan Ruşen İlkmen, “Alaçatı’nın lezzetleri orada da büyük ilgi gördü. 6 ay süreyle restoranda unutulan bu lezzetleri hazırladım ve inanılmaz ilgi gördü” dedi.



SUNUMLAR NENO’NUN EVİ’NDE



Kitap hazırlığındayken aynı zamanda babaannesi Kamile Çağman’ın eski evini, Alaçatı’ya özgü haliyle restore ederek ‘Magza” adıyla butik otel haline de getiren Ruşen İlkmen, “Misafirlerimize akşam yemeğinde Ribitsa ya da Kumpirnak’ı sunduğumuzda şaşırıyorlar. Ama mutfağımızı deneyenler artık sadece güneş ve kum tatili için değil unutulan bu lezzetlere hayran kaldıkları için de geliyorlar” dedi .



NASIL ULAŞILABİLİYOR?



Bu özel tatlardan oluşan unutulmuş lezzetleri keşfetmek isteyenler Alaçatı Magza Otel’de bulabiliyor, tadabiliyor, hatta tarifini bile öğrenebiliyor. Tek yapılması gereken bir gün öncesinden rezervasyon yaptırmak. Magza Butik Otel’e 02327166485 numaralı telefondan ya da www.alacatimagza.com adresinden ulaşabilabiliyor.



Unutulan lezzetler Alaçatı'da hayat buluyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder