30 Ocak 2014 Perşembe

Bakan Avcı’dan özel okullara ücretsiz kitap müjdesi


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Antalya Mardan Palace Otel’de düzenlenen “Teori, Uygulama ve Değerlendirmeleriyle Farklı Eğitim ve Öğretim Model, Yöntem Yaklaşımları” konularının ele alınacağı Türkiye Özel Okullar Birliği 13. Geleneksel Eğitim Sempozyumu’na katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, buradaki konuşmasında, özel okulların bir çok yeniliğin eğitim sistemine girmesine, yeni eğitim yaklaşımlarının oluşmasına öncülük ettiğini ve eğitimde kalitenin artmasına önemli katkı koyduğunu dile getirdi. Özel okulların desteklenmesini ve dinamik yapılarının genel eğitim alanına yansımasını önemsediklerini kaydeden Avcı, son yıllarda özel okullardaki öğrenci sayısında önemli ölçüde artış olduğunu ancak bunun arzu edilen düzeyde olmadığını kaydetti.



Özel okul ve devlet okullarında öğrenci sayıları hakkında da veriler sunan Bakan Avcı, şöyle konuştu: “Türkiye’de özel okulda yüzde 4 civarında bu oran AB ülkelerinde eğitim kademelerine göre farklılık göstermekle beraber yüzde 15 civarındadır. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu seviyeye ulaşılması temenni ediliyor. Özel okullarda okuyan öğrenci sayısı istenilen düzeyde olmamasına rağmen 2002-2003 eğitim öğretim döneminde özel okullardaki toplam öğrenci sayısı 223 binken, bugün 662 bine ulaşmıştır. Son 10 yılda özel okullarda öğrenci sayısının yüzde yüz 96 arttığını gösteriyor. Özel okullar bu öğrenci artışını son yıllarda resmi okullarımızda derslik başına düşen öğrenci sayısının önemli ölçüde azalmasına, resmi okullardaki eğitim ortamlarındaki iyileştirmelere rağmen elde etmişlerdir.”

Herkesin bildiği gibi özel sektörün, eğitim yatırımları içinde daha fazla yer aldığını anlatan Bakan Avcı, konuşmasına şöyle devam etti: “Özel okulların kendine özgü eğitim ortamlarından daha fazla öğrencimizin istifade edebilmesi için son yıllarda bakanlığımız değişik dönemlerde girişimlerde bulunmuşlardır. Bu girişim üzülerek söylüyorum ki değişik sebeplerde bakanlığın hedeflediği anlamda gerçekleşememiştir. Halihazırda organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerimiz alanlarına göre devlete olan maliyetin 1,5 katına kadar eğitim öğretim desteğinin verilmesi uygulanması 2 yıldır başarıyla yürütülmektedir. Özel öğrenim payının artmasına yönelik çalışmaların hız kazanarak devam edeceğini vurgulamak istiyorum. Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile özel eğitimin desteklenmesine yönelik çalışmalarımız sürüyor.”



Konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının önerilerinin alındığının altını çizen Bakan Avcı, şunları söyledi: “Hangi alanlarda ne tür iyileştirmeler yapılacağı konusunda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Özel okul açacakların önemli ölçüde arsa problemleriyle karşılaştıkları, çalışanların sigorta primleri ile yeni düzenlemeler istedikleri, ayrıca 5580 sayılı özel öğretim kanununda bazı maddelerin değiştirilmesi yönünde talepler değerlendirilmektedir. Özel okullarda öğrenci sayısının artması, eğitimin kalite ve rekabeti artıracağı, devletin fiziki yaptığı harcamayı azaltacağı gibi eğitim personeli istihdamı da önemli ölçüde artıracaktır. Resmi okullarda 19 öğrenci için bir öğretmen görev yapıyor, özel okullarda 8 öğrenci için bir öğretmen görev yapıyor. Siz eğitime yatırım yaparak, aynı zamanda ülke genelinde önemli bir istihdam sağlıyorsunuz.”

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında da bilgi veren Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Kurum kontenjanlarını dolduramayan mevcut özel okulların söz konusu süreçten olumsuz etkilenmemelerine özen gösteriyoruz. Özel okullarda okuyan öğrencilerimizin ders kitaplarının temininde veliler veya okullar tarafından ücret ödenmesine rağmen her yıl sorunlar yaşanmakta olduğunu biliyoruz.Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda okuyan öğrencilerin de ders kitapları devlet tarafından ücretsiz olarak verilecektir. Böylece özel okul öğrencileri her yıl yaşadıkları kitap sorunlarına da son vereceğimizi müjdelemek istiyorum. Bu çalışmaların eğitim sistemine çok yönlü katkı sağlayan özel okulların katkısını artıracağına inanıyoruz. Bize sağlayacağı faydalardan biri de önemli oranda fiziki yatırım, okul yapımında eğitimde kaliteyi artıracak yatırımların artmasını sağlayacaktır.”



Her alandaki başarının eğitim alanındaki başarıya bağlı olduğunu vurgulayan Bakan Avcı, şunları söyledi: “Eğitimcilerin sorunlarının tartışıldığı bir ortamda sık sık dile getiren bir klişeleşmiş yargı var. Eğitim alanında çok sık değişiklikler yapılıyor. Bir yaz boz ortamına dönüştürüldüğüne dair, ben bunu en azından kavramsallaştırma düzeyinde eğitimcilerimize haksızlık olduğunu düşünüyorum. Çünkü özellikle eğitim teknolojisi gelişmelerinde kaçınılmaz bir sonucu olarak pek çok şey değişiyor. Her şey değişiyor, eğitim değişiyor, teknoloji değişiyor, arada tabi ki değişmeyen görün bakanlar değişiyor, ama bürokratlar değişmiyor, eğitimde istikrara verdiğimiz önemin göstergesidir. Bu yaz boz tahtası eleştirilerinin de bir anlamda nereden kaynaklandığını vurgulamak için, çeyrek yüzyıl önce Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları Konferansı İstanbul’da yapıldı. O konferansın ana teması enformasyon değişimler eğitim sistemlerini etkileriydi. Her ülke ulusal rapor sunuyordu.



Türkiye ulusal raporunu bakanlık danışmanı olarak da genç ve saçları olan ben ve arkadaşlarım hazırlamıştık. Güzel bir rapordu. Ama aynı konferansa İngilizlerin sunduğu ulusal rapor girişindeki epigrafla bizi kıskandırmıştı. Keşke bunu biz akıl etseydik demiştik. İngilizlerin ulusal raporların başında 3 yıl için geçerlidir diye yazıyordu, çünkü alandaki değişiklik o kadar hızlı ki. Adamlar hazırladıkları raporun 3 yıl sonra eskiyeceğini peşinen kabul ediyorlardı. Dolayısıyla eğitim bir anlamda yaz boz tahtasıdır. Öyle olmasaydı, buralara gelemezdik. Bu yanlışları düzeltme süreçlerinde katkılarınız için teşekkür ediyorum.”



Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan ise, sık sistem değişikliğinin abartıldığı kadar vahim bir durum olmadığını, tüm gayenin gençlerin daha iyi ortamda eğitimlerini almaları olduğunu kaydetti. Gülan, bakanlıktan yapıcı çözüm üretilmesini istediklerini söyledi.Sempozyum 1 Şubat tarihine kadar devam edecek.Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Yusuf Tavukçuoğlu da, Bakan Nabi Avcı’ya plaket takdim etti. Bakan Avcı, sempozyumun ardından özel okulların stantlarını gezdi, daha sonra Milli Eğitim Müdürleri Toplantısına katıldı.



ADEM AKALAN- İSA AKAR

ANTALYA



Bakan Avcı’dan özel okullara ücretsiz kitap müjdesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder