29 Nisan 2014 Salı

Kosova’da Dünya Dans Gününde meydanlar şenlendi


Kosova’da 4’üncü kez kutlanan Dünya Dans Günü coşkulu geçti. Dans severler Priştine merkez meydanında toplanarak, Afrika kabilelerinin danslarından Latin Amerika danslarına kadar farklı dansları seyretme imkanını buldu.“Dans Evolution “ derneği tarafından tertiplenen dans gösterisi, Kosovalılar tarafından büyük beğeni ile izlendi.



Geleneksel hale getirdiği gösteriyi örgütleyen “Dans Evolution “ derneği başkanı Dafina Rudi, gösteri öncesinde yaptığı açıklamada, Kosova’da Dünya Dans Günü kutlamnalarının yapılmasından son derece mutlu olduklarını belirterek, Kosovalılara dansı sevdirmekte bugünün önemli katkısı olduğunu belirtti.“Dans Evolution “ derneği kurucularından Fejzullah Mustafa da, Kosova’da dans severlerin sayısının her geçen gün arttığını belirterek, “ Kosova ‘nın Dünya Dans Günü’nü kutlayan ülkeler arasında yer almasından mutluyuz” dedi.



Yağışlı havaya rağmen dans severlerin izlediği gösteri renkli görüntülere sahne oldu. Yaklaşık 2 saat süren dan gösterisi, Arjantin’den gelen iki kişilik müzik ve dans grubunun gösterisi ile başladı. Kosovalılar ilk kez Caporea müzik aleti ile tanışarak, ilk defa Afrika yerlilerinin dansını izledi. Meydanda toplanan vatandaşlar, alkışlarla tempo tutarak dansa eşlik etti.



Monito Bonidelas, Caporea müzik aletinin ilginç bir çalgı olduğunu ve gittikleri her yerde ilgi gördüğünü kaydederek, Afrika yerlilerinin savaş danslarından birini, seyirci ile buluşturduğunu söyledi.Gösteri daha sonra küçüklerin Brezilya’nın sevilen parçaları eşliğindeki dansları ile devam etti. Sempatik hareketleriyle çocuklar, büyüklerin alkışını topladı.



Merita Shabani, Dünya Dans Günü’nde açık havada dans etmenin heyecan verici olduğunu belirtirken, Nesa Kazazi, dans etmenin kendisi için bir yaşam tarzı olduğunu söyledi. Harisa Emiri de, çocuklarla topluluk halinde dans etmenin ayrı bir güzelliği olduğunu kaydetti.Program kapsamında yetişkinlerin de dansları, ayrı bir ilgi uyandırdı. Yetişkinler ,Latin Amerika’nın Tango’dan Sansa’ya kadar dans türlerini icra etmekte hünerlerini sergiledi.



Dünya Dans Günü kutlamaları 1982 yılında ilk kez UNESCO Uluslararası Tiyatro Enstitüsü’nün Dans Komitesi tarafından başlatıldı.



ERCAN KASAP



Kosova’da Dünya Dans Gününde meydanlar şenlendi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder