30 Haziran 2014 Pazartesi

Patenle kayarken hayatınız kaymasın!


Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, uygunsuz zeminde, uygun olmayan patenle yapılan kontrolsüz kayışlarda özellikle ayak bilek bölgesinde yumuşak doku ve kemik yapıda yaralanmalar meydana gelebildiğini söyledi.



Türkiye’de gün geçtikçe sokak aralarında bilinçsiz şekilde yapılan paten sporunun sakatlanmalara yol açtığı belirtildi. Buz pateni ile karasal patenin ayakta neden olduğu sakatlanmalar konusunda önemli açıklamalar yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, “Batı toplumunda yıllardır kullanılmakta olan gerek buz pateni gerekse karasal patende özellikle çocuk ve genç yaştaki grupta travmalar görülmekteydi. Fakat ülkemizde son birkaç yıldır popülerlik kazanmış olan bu sporda bizler de artık acil servislerde bu tür yaralanmalarla karşılaşmaktayız. Gerek karasal patende gerekse buz pateninde özellikle ayak bilek ve ayak kemikleri travmanın ve travmanın getirdiği şiddetin etkisi altındadır. Dolayısıyla gerek karasal patende gerek buz pateninde ayak bilek travmalarına bağlı yumuşak doku travmaları, tendon yaralanmaları ve aynı zamanda ayak bloğunu oluşturan kemik yapıda çatlaklar hatta kırıklar görülebilmektedir” diye konuştu.



Sokak aralarında paten kullanımıyla ilgili uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan şöyle devam etti:

“Sokak ve caddelerde son zamanlarda popüler olan ve karne tatili ile birlikte artan sayıda paten kullanan çocuklara rastlamaktayız. Bu nedenle uygunsuz zeminde, uygun olmayan patenle yapılan kontrolsüz kayışlarda özellikle ayak bilek bölgesinde yumuşak doku ve kemik yapıda yaralanmalar gelişebilmektedir. Bu nedenle bu sporu yapan kişilerin, öncelikle eğitimden geçmeleri ve uygun paten ile birlikte uygun zeminde ve trafiğe kapalı alanlarda bu sporu yapmaya özen gösterilmelidir.”



Ortopedisyen ve acil servis çalışanlarının bu tür yaralanmaları konusunda bilinçlenmelerinin şart olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, “Bilinçlenmenin ötesinde bir takım toplumsal programlar ve korumaya yönelik önlemler alınarak bu tür yaralanmaların önüne geçilebileceği inancındayım. Tramvayla uğraşan bir hekim olarak benim tavsiyem özellikle bu sporu yapan çocuklar ve gençlerin bu spora başlamadan önce bu sporun nasıl yapılacağı konusunda eğitim almaları şarttır. Aynı zamanda bu sporun yapıldığı pistlerin kontrollü bir şekilde gözden geçirilmesi ve travmaya yatkınlık oluşturan her türlü etkenin ortadan kaldırılması da önemli olan noktalardan bir diğeridir. Kullanılacak olan patenin ayak bileğini sarması, uygun sıkılıkta olması ve birkaç ayda bir gözden geçirmesi ayak bileği travmasının engellenmesinde uygulanması ve alınması gereken tedbirlerden bir diğeridir” şeklinde konuştu.



OSMAN YILMAZ

SAMSUN



Patenle kayarken hayatınız kaymasın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder