29 Ocak 2014 Çarşamba

Antarktika'da bir Türk


Antarktika’da Türk bayrağını dalgalandıran Çelik, bölgede Türkiye adına bilimsel araştırmalar yapan ilk Türk yerbilimci olmayı başardı. Gelecekte Antarktika’da kurulması düşünülen ‘Türk Araştırma Üssü’ için bir temel teşkil eden çalışma, burada yapılması planlanan çalışmalara da öncülük edecek.



İstanbul Üniversitesi ve Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM)-Bulgar Antarktika Enstitüsü (BAI) işbirliğiyle düzenlenen programın finansörlüğünü İstanbul Üniversitesi karşılıyor.



İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik “I. Antarktika Türk Bilim Seferi” hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Antarktika zengin yeraltı kaynaklarına ve verimli deniz canlısı rezervlerine sahiptir. Yerli halkı olmayan tek kıta olan Antarktika’nın uluslararası durumu ve hiçbir ülkenin değil herkesin olması, bilimsel amaçlı çalışmaların özgürce yapılabilmesine izin vermektedir. Antarktika kıtası coğrafyasında bilfiil faaliyette olan 31 ülke ve bağlantısı bulunan 24 ülke, ayrıca 7 uluslararası organizasyon ile 101 yerleşik araştırma üssü bulunmaktadır”



Antarktika’nın her yönüyle araştırmayı hak eden bir kıta olduğunu belirten Çelik, “Türk bilim insanlarının, kıtada varlığını gösterdiğinde dünya bilim çevrelerinde büyük yankı uyandıracaktır. Ben Bulgaristan’ın Antarktika’daki üssüne giden ilk Türk Yerbilimci araştırmacı oluyorum. Yine aynı zamanda Türkiye’yi temsilen, İstanbul Üniversitesi tarafından finanse edilen ilk araştırmacı olarak Antarktika’da kendi uzmanlık alanım olan sedimantoloji alanında gruptaki diğer meslektaşlarım ile bilimsel faaliyetlerde bulunacağım. Gün ve gün çalışmalarımı ve edindiğim bulguları yazıya dökerek, Türkiye‘ye dönünce raporumu hazırlayacağım. Kişisel de olsa büyük hayalim bir gün Türkiye’nin de Antarktika’da bir üssünün olmasıdır” dedi.



Antarktika'da bir Türk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder