1 Nisan 2014 Salı

Rasmussen: 'Rusya’yı diyalog için teşvik ediyoruz'


NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Dışişleri Bakanları düzeyinde düzenlenen NATO Konseyi toplantısı sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Rasmussen, toplantıda, Ukrayna Dışişleri Bakanı’nın da katılımıyla Ukrayna krizini ele aldıklarını bildirdi. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan tutumunun Avrupa güvenliğini tehlikeye soktuğunu dile getiren Rasmussen, “Rusya’nın tutumu Soğuk Savaş’ın sonundan beri inşa ettiğimiz bütün, özgür ve barış içerisindeki bir Avrupa vizyonuna zarar vermektedir. Ancak bu vizyona olan bağlılığımızı aynı şekilde sürdürüyoruz” dedi.



Rasmussen, NATO’nun en büyük sorumluğunun topraklarını ve halklarını korumak olduğunu söyleyerek, “Yapacağımız şey tam da bu” ifadesini kullandı. Bugün, kolektif savunmaya olan bağlılıklarını yeniden tasdik ettiklerini belirten Rasmussen, “Her türlü tehdide karşı savunmamızı yapacağız. Müttefiklerimizi korumak için daima tetikte ve hazırız” diyerek NATO’nun doğu sınırlarındaki varlığını sağlamlaştırdığını kaydetti.



Dışişleri bakanları düzeyindeki toplantıda Ukrayna’ya daha fazla destek yapılması üzerinde de anlaşmaya vardıklarını dile getiren Rasmussen, “Ukraynalı güçleri daha profesyonel ve efektif hale getirebilmek için Ukrayna’nın savunma reformlarına yönelik destek çabalarımızı yoğunlaştıracağız. Ayrıca Ukrayna’nın kritik öneme sahip altyapısının korunmasına yönelik tavsiye desteği vereceğiz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO ile Rusya arasındaki bütün uygulamalı işbirliklerini de askıya alma kararı aldıklarını bildirerek, “Rusya, eylemleri aracılığıyla işbirliğimizin üzerine kurulu olduğu temellere zarar vermiştir. Ukrayna’ya karşı yapılan askeri harekât ve Ukrayna’nın bağımsız bir bölgesinin yasadışı bir şekilde ilhakı, Rusya’nın, uluslararası taahhütlerini açık bir şekilde ihlal ettiğinin göstergesidir. Bu olaylar ışığında her zaman olduğu gibi bir iş yapılması söz konusu olamaz. Bu sebeple bugün itibariyle Rusya ile bütün uygulamalı, askeri ve sivil düzeydeki işbirliklerini askıya alıyoruz” diye konuştu.

Rasmussen, aynı zamanda diplomatik kanalları açık bıraktıklarını ve NATO-Rusya Konseyi’nde büyükelçi ve bakanlar düzeyinde toplantılar düzenlemeye hazır olduklarını belirtti. NATO Genel Sekreteri, Rusya’nın eylemleri doğrultusunda ilişkilerini değerlendirmeye devam edeceklerinin altını çizdi.



Rasmussen, NATO’nun mesajının açık olduğunu, müttefiklerinin, Ukrayna’nın ve inşa edilmesinde büyük çaba harcadıkları uluslararası kurallar sisteminin arkasında durduklarını vurgulayarak, “Ukrayna krizine, uluslararası hukuka ve Ukrayna’nın uluslararası düzeyde tanınan sınırlarına saygı duyan bir siyasi ve diplomatik çözüm bulunabilmesi için Rusya’yı diyaloga girmesi yönünde teşvik ediyoruz” ifadelerinde bulundu.



Rasmussen: 'Rusya’yı diyalog için teşvik ediyoruz'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder