27 Mayıs 2014 Salı

Tarlada değil atölyede çalışıyorlar


Turhal ilçesine bağlı dağ köylerinden bin 55 nüfuslu Üçyol Köyü Camisi alt katında yaklaşık 2 ay önce faaliyete geçen tekstil atölyesine genç kızların yanı sıra köylü kadınlar ilgi gösteriyor. Yaklaşık bir ay süre ile verilen eğitimin ardından dikiş makinelerinin başına geçen köylü kadınlar, gündelikçi olarak tarlada değil de tekstil atölyesinde çalışmaktan mutlu. Köylüler, tekstil atölyesinde çevre köylerden kadınların yanı sıra erkeklerin de çalışmak istemesi nedeniyle atölyenin büyütülmesini istiyor.



Tekstil atölyesi sahibi Orhan Ertaş, bir yıl Turhal ilçesine tekstil atölyesi açtığını, eleman sıkıntısı yaşaması ve talep üzerine köyde tekstil atölyesi açmaya karar verdiğini söyledi. Sabahın erken saatlerinde Kazova’ya gündelikçi olarak tarlaya giden kadınların tekstil atölyesinde çalışmak istemesi sonucu köye yatırım yaptıklarını ifade eden Ertaş, “Köylü kadınlara yaklaşık 1 ay kurs verdik. Kısa sürede işi öğrendiler, alnımızın akı ile üretime başladık. Şu anda 65 kişi çalışıyor. Yerimizin dar olması nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Cami altındaki bu atölye yetersiz kalıyor. Çevre köylerdeki kadınlar da çalışmak istiyorlar. Hedefimiz 150-200 kişiye istihdam sağlayarak göçü durdurmak. İlerleyen zamanlarda erkeklerin de çalışmasını arzu ediyoruz. Köylülerin ayağına böyle bir iş imkanı gelmiş oldu” diye konuştu.

Köy halkından Ahmet Horasanlı ise köyde iş potansiyeli olması ve göçün durdurulması adına böyle bir çalışmayı hayata geçirdiklerini söyledi



Medine Zeylek de köyde tekstil atölyesi açılmasından mutlu olduklarını ifade ederek, “Çünkü bizler Kazova’ya giderek yağmurda, güneşin altında tarlada çalışıyorduk. Burası bizler için iyi oldu” dedi.



Tekstilde çalışmanın tarladan kolay olduğunu ve çalıştıkça kendilerine güven geldiğini ifade eden kadınlar, gurbette çalışmaya son vermek istediklerini ve bu anlamda destek beklediklerini söyledi.



Tarlada değil atölyede çalışıyorlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder