28 Mayıs 2014 Çarşamba

Ünsal Ban: 'Güvenlik arttırılabilir ama kömürden vazgeçemeyiz'


Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, İstanbul’da katıldığı bir seminerde çarpıçı açıklamalarda bulunarak, “Bugünün şartlarında kömürsüz bir dünya düşünülemez. Dünyada çıkarılan kömürün yüzde 13′ü demir çelik sanayiinde, yüzde 60′ı ise elektrik üretiminde kullanılır. Kömürün elektrik üretimi yapılan birincil enerji kaynakları arasındaki payı yüzde 40′ın üzerindedir. Çin’de %50, ABD’de yüzde 37 olan kömürün elektrik üretimindeki payı, ülkemizde ise yüzde 25 seviyelerindedir” dedi.



“34 BİN MEGAVATLIK ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİ KURULMALI”

Ekonominin ilerledikçe enerji ihtiyacının yükseldiğini belirten Prof. Dr. Ünsal Ban, “Büyüyen ekonomimiz müthiş bir enerji talebi üretmektedir ve bu durum da enerji ithalatından kaynaklanan faturanın her geçen gün kabarmasına yol açmaktadır. Karşımızdaki tablo, enerji yönetimini yeni arayışlara itmektedir. Bunlardan biri de, elektrik üretiminde yüzde 25 olan kömür payını dünya ortalaması olan yüzde 40 seviyelerine çıkartmaktır. Belirlenen hedefe ulaşıldığı takdirde, enerji faturamızın bütçe üzerindeki boğucu etkisi önemli ölçüde kırılacaktır. Ülkemizde elektrik talebi her yıl ortalama yüzde 7-8 seviyelerinde artarken, bu talebin karşılanabilmesi için yılda 34 bin megavatlık elektrik üretim santrallerinin kurulması gerekmektedir” diye konuştu.



“KÖMÜR, DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALIYOR”

Açıklamalarının devamında kömürün dışa bağımlılığı azalttığını belirten Ünsal Ban, “Bu kapsamda, yerli kaynak olan linyit kömürü ile gerçekleştirilen elektrik üretiminin arttırılması önem kazanmaktadır. Hedeflenen artış gerçekleştirildiğinde enerji alanındaki dışa bağımlılığımız azaltılacaktır. Ayrıca istihdam, bölgesel kalkınma, arz güvenliği, ödemeler dengesi vb. alanlarda olumlu makro etkiler kaydedilecektir” dedi.



“GÜVENLİK TEDBİRLERİNİ ARTTIRMALIYIZ AMA KÖMÜRDEN VAZGEÇEMEYİZ”

Profesör Ünsal Ban, “Kömürden vazgeçilemez. Bizler hem kömürden daha fazla istifadenin yollarını bulmak hem de madenlerimizdeki güvenlik tedbirlerini süratle arttırmak mecburiyetindeyiz. Böylesine hassas işlerin ‘taşeron’ sistemiyle olmadığının bilinciyle bu tür uygulamalara da son vermeliyiz. Birçok gelişmiş ülkede madenciler en yüksek maaşı alan çalışanlar grubundandır, bizde ise maalesef ücretler son derece yetersizdir. Bu alanda güvenlik amacıyla yapılabilecek olan birçok iş vardır. Yapılamayacak olan kömürden vazgeçmektir. Kömür büyük bir nimettir” diyerek sözlerini tamamladı.



İSTANBUL



Ünsal Ban: 'Güvenlik arttırılabilir ama kömürden vazgeçemeyiz'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder