27 Şubat 2014 Perşembe

Cem Özdemir: 'Almanya’da istihbarat servisinin değişmesi en zor iş’


Aşırı sağcı yeraltı terör örgütü NSU cinayetleri raporunu değerlendiren Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir Cem Özdemir, Almanya’da her eyaletin ayrı bir istihbarat servisi olduğunu kaydederek, “Herkes kendi istihbaratını korumaya çalışıyor. Bundan dolayı istihbaratın değişmesi en zor olan iş” dedi.



Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, aşırı sağcı terör örgütü NSU cinayetleri sonrası hazırlanan ve dün de bakanlar kurulunda görüşülen rapor hakkında basına açıklamalarda bulundu. Daha sonra İHA’nın sorularını yanıtlayan Özdemir, “NSU raporuna bakıldığında, üç boyuttan söz ediliyor; istihbarat boyutu, polis boyutu, sivil toplum boyutu. Sivil toplumdan başlarsak; sivil toplumda aşırı sağ ile mücadele eden tüm örgüt ve kuruluşlar mutlaka desteklenmeli. Bize göre şu an onlara verilen destek yeterli gelmiyor, bazen yalnız bırakılıyorlar. Aslında onlar en önemli görevi üstlenmiş durumda. Çünkü aşırı sağcılığa karşı zor bir iş ile mücadele ediyorlar” dedi.



Raporun polis boyutunu işaret ederek, polisteki kültürün değişmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, “Yani vatandaş polise gelip şikâyet ettiğinde, kökene bakılmadan araştırılmalı. Türk kökenli birisinin başına yangın olayı geldiğinde, ‘Bu kendi içlerinde bir iç hesaplaşmadır’ gibi bir yaklaşım ırkçılık kapsamına giriyor. Bütün boyutlarıyla araştırılmalı. Bununla ilgili kararlar alındı. Bu konuda bayağı bir yol kat ettik. Ama tabi ki mentaliteyi de değiştirmek gerekiyor. Bunun için de daha fazla yabancı kökenli polisin görev yapması, poliste danışma ve şikâyet kurumlarının olması önem taşıyor” diye konuştu.



“İSTİHBARAT BOYUTU EN ZOR BÖLÜMÜ”



Almanya’da 16 eyalet olduğunu ve her eyaletin kendine ait istihbarat servisinin bulunduğunu dile getiren Özdemir, “Bunun haricinde bir de Milli İstihbarat var. Herkes kendi istihbaratını korumaya çalışıyor. Bundan dolayı istihbaratın değişmesi en zor iş. İstihbaratta çalışan insanların önemli bir bölümü Soğuk Savaş döneminden kalma. Soğuk Savaş döneminde düşman soldan geliyor mantığı, Komünizm düşmanlığı vardı. Artık Komünizm düşman olmaktan çıktı. Çünkü Komünizm diye bir şey kalmadı. Asıl düşman aşırı sağdan geliyor” diye konuştu. Düne kadar aşırı sol ve Komünizme karşı mücadele eden insanların bugün aşırı sağ ile nasıl mücadele edeceklerinin ciddi bir şekilde sorgulandığını ifade eden Cem Özdemir, “Asıl yapılması gereken oradaki insanların değişmesi” ifadelerini kullandı.



Alman Federal Hükümeti, aşırı sağcı terör örgütü NSU cinayetleri sonrası yapılan değerlendirmede, Federal savcının pozisyonunu güçlendirmeye karar vermişti. Dün Bakanlar Kurulu’nda görüşülen raporda, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı mücadelede uygulanan yöntemler ele alınmıştı. Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) ile ilgili bilgilerin mevcut olduğu fakat teşkilatın NSU hakkındaki gelişmeleri ciddiye almadığı iddia edilmişti. Federal Meclis için hazırlanan yeni yasa tasarısında ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi olaylarda eyaletler arası anlaşmazlık durumunda, Federal savcının yetkileri güçlendirilerek olaylara müdahale edebilmesinin önü açılacak.



Yeraltı terör örgütü NSU, 2000 ile 2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmüş, bu da Alman Anayasası’nı koruma teşkilatına yönelik ağır eleştirileri beraberinde getirmişti. NSU terör örgütünün iki üyesi intihar ederken; yakalanan Beate Zschäpe’nin davası hala Münih Eyalet Mahkemesi’nde devam ediyor.



Cem Özdemir: 'Almanya’da istihbarat servisinin değişmesi en zor iş’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder