27 Şubat 2014 Perşembe

Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı: 'Bağımlılık yavaş yavaş gelişir'


Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, bağımlılıkta en büyük yanılgının, kişinin kendisini kontrol edebileceğini sanması olduğuna dikkat çekerek, sigara, alkol, madde bağımlılığı ve teknolojiye bağımlılıkla mücadelede tüm sağlık çalışanlarının da yer almaları gerektiğini kaydetti.



Doç. Dr. Başaralı, 1-7 Mart tarihlerini kapsayan Yeşilay Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, bağımlılığın tehlikelerine dikkat çekti. “Yeşilay Derneği”nin ilk olarak Hilal-i Ahdar adıyla kurulduğunu anımsatan Başaralı, derneğin insanları alkol, sigara, uyuşturucu madde ve teknoloji bağımlılığından korumak için bilimsel bir yaklaşımla bilinçlendirmeler yapan kamuya yararlı bir sivil toplum örgütü olduğunu kaydetti. Başaralı, “Bağımlılıkların çeşitliliği ve artışına paralel olarak bizler, tüm sektörlerce verilecek bağımlılıkla mücadelede Yeşilay Derneği ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmalıyız. Unutulmamalıdır ki, hiçbirimiz hepimiz kadar başarılı olamayız” dedi.



Bağımlılıkta en büyük yanılgının, kişinin kendisini kontrol edebileceğini sanması olduğuna işaret eden Başaralı, bağımlılığın yavaş yavaş geliştiğini ve insanların farkına varamadıklarını dile getirdi. “İnsan sadece bağımlı olabileceğini tahmin eder. Merak içindedir. Hafif bir heyecan yaşar. Bir anda yakalanır, farkına vardığında da çok geçtir” diyen Başaralı, arkadaş baskısı, arkadaş ısrarına dayanamamak ve arkadaşa uymak, sorunlarını çözeceğini sanmak, merak, bir kereden bir şey olmaz, kendilerini kontrol edebileceklerini her zaman bırakabileceklerini sanmak, eğlenme arzusu, farklı olma yanılgısı ve ileriyi görememek düşüncelerinin bağımlılığa giden yolda ön planda olduğunu kaydetti.



Bağımlılığın dünyada olduğu gibi Türkiye’de de toplumsal bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Başaralı, “Sigara, alkol, madde bağımlılığı ve teknolojiye bağımlılıkla mücadelede pozitif bir bilincin uyandırılması için kurum ve kuruluşlarımızda görevli tüm sağlık çalışanları katkı ve katılımlarıyla çalışmanın içinde yer almalıdırlar” ifadelerini kullandı.Başaralı, 1920 yılında kurulan Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin kuruluş haftası olan 1-7 Mart Yeşilay Haftası’nda, sağlık kurum ve kuruluşlarınca, Yeşilay Cemiyetinin belirlediği “Kendinize ve sevdiklerinize sağlıklı bir gelecek hediye edin, yaşamayı seçin” teması kapsamında kamuoyunu bilgilendirme faaliyetleri yapılacağını bildirdi.



MERSİN



Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı: 'Bağımlılık yavaş yavaş gelişir'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder